Clinics Wereldkampioenen

IMG_0358Op zondag 21 juni kwamen er 2 wereldkampioenen les geven aan de leerlingen van Sportschool Milder.

Ondanks dat Vaderdag een geduchte concurrent bleek te zijn was er toch een ruime opkomst, niet alleen van de deelnemers, maar ook de vele ouders, broers, zussen, vriendjes etc. kwamen in ruime mate mee. Dat was heel erg fijn, want de clinics in de grote dojo hadden niet alleen een fors aantal deelnemers maar ook een volle tribune, hetgeen voor een bijzonder leuke sfeer zorgde.

De “aftrap” werd gedaan door Marisca Verspaget met haar karate clinic voor de jeugd. Zij wist op een duidelijke en actieve manier weer te geven wat karate betekent als je het op wedstrijdnivo wilt beoefenen. Je moet daarbij snel zijn en steeds een goed plannetje in gedachte hebben welke technieken je uit wilt gaan voeren. Er werd dus getraind op start- en reactiesnelheid. Zij wist dit op een zeer energieke manier over te brengen waardoor de jeugd zeer geïnteresseerd bleef en het maximale ervan op stak.

Een kwartiertje later begon de judo clinic van Marvin de la Croes in de grote dojo. Voor een volle tribune wist hij op zeer eigen, creatieve wijze vol humor de jeugd een volledig uur aan zich te binden. De afwisseling van spel, plezier en techniek zorgde er voor dat de deelnemers niet alleen ervaren hebben hoe leuk judo kan zijn, maar zij hebben ook weer even lekker op kantelen, een houdgreep en een schouderworp kunnen oefenen onder zeer deskundige leiding.

Vervolgens waren er 2 demonstraties van Marisca en Marvin, waarin de assistenten van Marisca showden hoe een karate kata er voor de verschillende banden uit ziet, waaruit blijkt dat karate niet alleen slaan en schoppen is, maar dat er zeer veel technische kennis en kunde bij komt kijken en de bewegingen behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn waarvoor veel training nodig is.

Marvin liet samen met Enno een klein stukje zien van wat je moet kunnen laten zien als je je zwarte band judo wilt halen: enkele werptechnieken van een judo kata, met als spectaculair hoogtepunt de kata guruma waarbij Enno van anderhalve meter naar beneden geworpen werd waarbij weer eens bewezen werd dat hij goed kan valbreken.

Tenslotte was er na de pauze een karate clinic van Marisca voor de volwassenen: zij heeft de deelnemers compleet verrast door te laten zien dat er voor karate een bijzonder goede conditie nodig is. Na de warming up werd er getraind op reactiesnelheid, en vervolgens werd in een mooi opgebouwde reeks een aantal stoot- en verdedigingstechnieken doorgenomen waarbij beweging en snelheid van essentieel belang bleken te zijn. Ook wist zij heel goed weer te geven dat karate niet alleen techniek en snelheid is, maar dat verstand en slimheid een zeker zo grote rol spelen.

Afmattend, interessant en zeer leerzaam dus.

Na deze succesvolle clinic dag werd het evenement rond 2 uur afgesloten met groepsfoto’s en napraten waarna ieder nog volop tijd over had om aan zijn/haar Vaderdag verplichtingen te kunnen voldoen.

Tenslotte hulde en dank aan ieder die meegeholpen heeft deze dag tot dit enorme succes te maken: de barbediening, de schoonmaak, de leraren en alle hulpen, het maken van de flyer, alle toeschouwers, en (niet op de laatste plaats) alle deelnemers.

Sportschool Milder

Enno en Ton.