Stage Newaza BJJ van Remco Pardoel

 

 Training 16 November 2013

Newaza BJJ van Remco Pardoel, Sportcentrum Arcus, Wijchen.

Vandaag hebben Coby, Stefano en ik sportschool Milder vertegenwoordigd bij de Newaza stage in Wijchen, gegeven door niemand minder dan Remco Pardoel.

Er waren veel Braziliaans jiu jitsuka’s aanwezig maar ook een aardig aantal jiu jitsuka’s, met banden van alle kleuren. We groeten en Remco vertelt over een aantal basis bewegingen.In de twee en half uur waar ik veel indrukken heb opgedaan zijn mij er een aantal bij gebleven. We hebben enorm veel diverse oefeningen uitgevoerd waarvan ik een verwoede poging deed ze zo goed mogelijk te onthouden.

Het interessante aan Braziliaans Jiu Jitsu vond ik dat je telkens vanuit twee posities moet kijken en dus ook meerdere mogelijkheden open moet houden om een kans te maken. Vanuit een enkele startpositie draaide en wikkelde Pardoel zich op allerlei manieren om zijn tegenstander en hij calculeerde ook zijn opties daarbij in. Je moet je kunnen inleven in je tegenstander en zijn mogelijkheden proberen in te zien en voor te zijn. 

Het is enorm knap om dit alles te kunnen overzien en vergt ongelofelijk veel training. Het is veel draai en vlecht werk, waarbij de mogelijkheden in principe eindeloos zijn. Wat Remco Pardoel goed liet zien is hoe je je vrij vecht als je jezelf in de nesten werkt. Zelf zag ik dit nooit goed, maar na deze middag heb ik hier veel meer variaties in gezien, er is vaak wel een uitweg.

Het was interessant om aan deze stage mee te doen, ik heb veel opgestoken en een goede indruk gekregen van Braziliaans Jiu Jitsu, daarbij denk ik deze technieken ook toe te kunnen passen bij Jiu Jitsu tijdens grondgevechten.

Margot Appelman