Stage René Lange

Op zondag 29 september 2013 heeft René Lange, 6e dan jiu-jitsu een stage gegeven bij Sportschool Milder.

De wekker ging vroeg af om op tijd op de tatami te staan. De eerste jiu-jitsuka’s stonden rond 09.45 uur te trappelen op de mat en keken wat onwennig om zich heen. In spanning op wat er ging komen. Opeens stapte René de mat op. Duidelijk herkenbaar want hij heeft een rood-witte band om. Geen twijfel mogelijk, dit was die meneer met de 6e dan van wie we les zouden krijgen. Na een korte introductie van Enno, gaf hij het woord aan René. René vertelde kort iets over hemzelf en over de komende twee uur. De les zou gericht zijn op de praktijk. René is liefhebber van realistisch en praktijkgericht jiu-jitsu, mede doordat hij veel zelfverdediging geeft aan gevangenispersoneel en bij de politie. René had een assistent meegenomen. Niet zomaar een assistent want Marcel Lucassen draagt de 5e dan.

De warming-up ging van start. Beetje rennen; in de voorligsteun en éénmaal opdrukken. Dat was een eitje. Al snel ging het tempo omhoog en werd het pittiger. Achteraf gezien maar goed ook, want voor alle oefeningen die gingen komen was het noodzakelijk om goed warm te zijn. Na de warming-up konden we beginnen. Alle oefeningen werden redelijk kort getraind door alle deelnemers. Dit om zoveel mogelijk stof te behandelen. Elke oefening was naar het niveau van elke deelnemer aan te passen. Dat kwam goed uit, want de deelnemers varieerden in band van wit tot en met zwart. Zelfs met zijn bijna 4e dan, deed Enno ook anthousiast mee. Grappig om te zien hoe onze eigen sensei zich in het zweet werkte.

Tijdens de stage besteedde René veel aandacht aan de afstand tussen jezelf en je tegenstander. De afstand bepaalt ook je reactie. Afstand 1 = voldoende afstand met voldoende tijd om te reageren. Afstand 2 = wat minder afstand en je moet snel reageren. Bij afstand 3 dan is het alle hens aan dek, want de afstand is klein en je moet razendsnel reageren. Als je “in 3 zit” dan maak je gebruik van grove motoriek en bij “afstand 1” van fijne motoriek. Veel tijd hadden we echter niet om hier lang over na te denken, want het ging om het sporten en even niet over de theorie. Bij de oefeningen in “afstand 3” was het snel reageren geblazen. Snel de handen bij je hoofd (dekking zoeken) anders had je een tik te pakken en dan zo snel mogelijk proberen terug te vechten. Dat was soms een hele uitdaging.

Nadat het eerste uur voorbij gevlogen was, hadden we vijf minuten pauze. Dat kwam goed uit, want iedereen had ontzettend zijn best gedaan. Daarna gingen we in hetzelfde hoge tempo door. De technieken wisselden zich in hoog tempo af.Alle deelnemers hebben tijdens deze stage geleerd om snel op aanvallen te reageren, waarbij gebruik werd gemaakt van veel snelle, effectieve en soms super simpele technieken om de tegenstander uit te schakelen. Ook het tweede uur was voorbij voordat we er erg in hadden. Ik denk dat iedereen een erg leuke ochtend gehad heeft. Iedereen had lekker getraind en de geleerde technieken kunnen toepassen op ieders eigen niveau. Alle geleerde stof nemen we weer mee in de lessen van Enno.

Hopelijk komt er dit sportjaar nog een stage. Deze stage van René was erg inspirerend. Voor de afwezigen onder ons: jullie hebben echt wat gemist, dus zorg dat je er de volgende keer bij bent!

Sportieve groet,

Jelle